Wanda Metropolitano: van atletiek- tot voetbalstadion

Vorige Artikel 13 van 33 Volgende

Estadio Wanda Metropolitano werd in september 2017 door Atletico Madrid in gebruik genomen, maar helemaal nieuw was het stadion niet. Het stadion werd al geopend in 1994 en was toen onderdeel van de plannen om het wereldkampioenschap atletiek in 1997 naar Madrid te halen. De organisatie slaagde hierin overigens niet. Het stadion had destijds een capaciteit van 20.000 en werd tot de voorlopige sluiting in 2004 gebruikt voor kleinere sportevenementen. In 2013 maakte Atletico Madrid bekend, dat het men het stadion zou kopen en renoveren.

Wanda

De naam Wanda Metropolitano dankt het stadion aan de Chinese sponsor (Wanda Group, een vastgoedontwikkelaar) en het oude stadion - voor Vicente Calderon - dat Metropolitano heette. Het stadion heeft een capaciteit van 67.703 toeschouwers en die zitten allemaal overdekt.

Bijzondere wedstrijden

Op 17 maart 2019 vond de damesvoetbalwedstrijd tussen Atlético Madrid en Barcelona plaats in het Metropolitano. Met 60.739 toeschouwers is dit de wereldwijd best bezochte wedstrijd in het damesvoetbal. In 2019 werde de Champions League finale tussen Tottenham Hotspur en Liverpool gespeeld in het Wanda Metropolitano.

Overigens speelde een andere Madrileens club, Rayo Majadahonda, in seizoen 2018/2019 een aantal thuiswedstrijden in het Wanda Metropolitano. Rayo Majadahonda promoveerde naar de Segunda Division en het stadion voldeed aanvankelijk niet aan de door de voetbalbond gestelde eisen. Atletico Madrid en Rayo Majadahonda hebben nauwe banden. Het reserve-team van Atletico speelt bij Rayo Majadahonda. Bovendien traint Atletico Madrid op het complex van Rayo Majadahonda.egen de commercialisering van het voetbal.

Meer blogs over de Champions League finale:

De onbekende clubs van Madrid

Blogs over de Europa League finale:

Wie maakt de doelpunten bij Chelsea?
Arsenal afhankelijk van spitsenduo
Knokken om de beker

© 2017 - 2021 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel