Knokken om de beker

Artikel 16 van 33

Hoe gaaf was het vroeger om na een toernooitje met een beker naar huis te gaan? 

De UEFA Europa League Trofee is de zwaarste van alle UEFA-zilverwaren. Kantel de weegschaal op 15 kg, deze is 65 cm hoog, 33 cm breed en 23 cm diep. De trofee, een zilveren beker op een geel marmeren sokkel, werd ontworpen en vervaardigd in de Bertoni-werkplaats in Milaan. In tegenstelling tot de andere bekers voor Europese clubcompetities, heeft de trofee geen handvatten.
De originele trofee blijft altijd in bezit van de UEFA. De winnaar ontvangt een replica op ware grootte. Elke club die drie keer op rij of vijf keer in totaal de trofee wint, krijgt een speciaal herkenningsteken. De club start dan een nieuwe cyclus vanaf nul. Dit gebeurde vorig seizoen toen Sevilla aan beide criteria voldeed, een derde opeenvolgende titel won, in totaal de vijfde.

De rijken worden rijker

Oh ja, afgezien van de eer en een mooie trofee ontvangt de winnaar ook wat prijzengeld. Het bedrag dat Arsenal en Chelsea mee naar huis nemen is als volgt opgebouwd:

Startgeld: Alle clubs ontvangen € 2,92 miljoen als ze de groepsfase behalen

Groepsfase per wedstrijd: € 570.000 bij overwinning, € 190.000 bij gelijkspel

Groepsbonus: € 1 miljoen groepswinnaars, € 500.000 voor de tweede plaats

Kwalificatie voor de laatste 16: € 1,1 miljoen

Kwalificatie voor de kwartfinales: € 1,5 miljoen

Kwalificatie voor de halve finales: € 2,4 miljoen

Kwalificatie voor de finale: € 4,5 miljoen

Winnen van de finale: € 4 miljoen


Met hoeveel prijzengeld gaan Arsenal en Chelsea naar huis?

Chelsea won vijf van de zes groepswedstrijden en speelde één wedstrijd gelijk. Daarmee verdiende men € 3,04. Omdat Chelsea bovenaan in de groep eindigde komt er nog een bonus van € 1 miljoen bovenop. Met het winnen van de knock-out rondes en het behalen van de finale is het bedrag voor de Blues opgelopen tot € 16,46 miljoen. Als Chelsea de finale wint, neemt het € 20,46 miljoen mee terug naar Londen. Arsenal behaalde dezelfde resultaten in groep E en komt uit op exact hetzelfde bedrag.

Overigens kwalificeert de Europa League winnaar zich ook rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League komend seizoen.

 

Meer blogs over de Europa League finale:

Wie maakt de doelpunten bij Chelsea?
Arsenal afhankelijk van spitsenduo

Blogs over de Champions League finale:

De onbekende clubs van Madrid
Wanda Metropolitano: van atletiek- tot voetbalstadion

 

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel