De onbekende clubs van Madrid

Artikel 15 van 33

De Champions League finale wordt gespeeld in Madrid, een echte voetbalstad. Afgelopen seizoen speelden 5 Madrileense clubs in de hoogste divisie. Real en Atletico kennen we natuurlijk. Maar wie zijn die andere?

Getafe Club de Fútbol

Getafe Club de Fútbol is gevestigd in de Getafe, een voorstad van Madrid met 180.000 inwoners. De club werd opgericht in 1946. Tussen 2004 en 2016 speelde de club onafgebroken in de hoogste divisie van het Spaanse voetbal. Na de laatste degradatie, promoveerde de club onmiddellijk weer naar La Liga. Dit seizoen (2018/2019) is de club geëindigd op een zeer verdienstelijke 5e plaats en kwalificeerde zich daarmee voor de groepsfase van de Europa League.

Het thuisstadion van Getafe is Coliseum Alfonso Pérez dat in 1998 werd geopend en 17.333 toeschouwers kan herbergen.

De belangrijkste derby van Getafe is tegen Leganés, gevestigd in de nabijheid van de stad Getafe. De wedstrijden tegen Real Madrid en Atletico Madrid worden beschreven als vriendschappelijke derby’s.

Club Deportivo Leganés

Club Deportivo Leganés komt uit het zuiden van Madrid. De club werd opgericht op 23 juni 1928  en speelt haar thuiswedstrijden in Estadio Municipal de Butarque, dat plaats biedt aan 12.450 toeschouwers. Leganés speelde de overgrote meerderheid van zijn bestaan in de lagere divisies. In seizoen 2016/2017 speelde Leganés voor het eerst in de hoogste klasse en wist zich sindsdien te handhaven.  Op 24 januari 2018 plaatste Leganés zich voor de eerste keer voor de halve finale van de Copa del Rey, door Real Madrid in de kwartfinale in eigen huis te verslaan.

Getafe is de grootste rivaal van Leganés. In wedstrijden tussen beider clubs wordt gestreden om de eer van Zuid-Madrid.

Rayo Vallecano de Madrid

Rayo Vallecano de Madrid, vaak afgekort tot Rayo, is gevestigd in de wijk Vallecas in Madrid. Rayo werd opgericht op 29 mei 1924 en speelt haar thuiswedstrijden in het Campo de Fútbol de Vallecas . Het stadion biedt plaats aan 14.708 toeschouwers. Het shirt van Rayo baseert op het karakteristieke thuis shirt van de Argentijnse club River Plate.

Rayo stond altijd in de schaduw van de twee grootste clubs uit de stad en is de “heen-en-weer” van het Spaanse voetbal. Liefst 7 keer promoveerde de club naar de hoogste Spaanse voetbaldivisie. Even zo vaak degradeerde het weer.

De ultra’s van Rayo’s staan bekend om hun linkse standpunten en protesteren vaak tegen de commercialisering van het voetbal.

Meer blogs over de Champions League finale:

Wanda Metropolitano: van atletiek- tot voetbalstadion

Blogs over de Europa League finale:

Wie maakt de doelpunten bij Chelsea?
Arsenal afhankelijk van spitsenduo
Knokken om de beker

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel