De derby van Barcelona

Artikel 8 van 33

De derby van Barcelona

FC Barcelona en RCD Espanyol gelden van oudsher als de belangrijkste voetbalclubs van de autonome regio Catalonië en de stad Barcelona. FC Barcelona werd in 1899 opgericht door de Zwitser Johan Gamper en RCD Espanyol ontstond in 1900. Waar FC Barcelona zich in eerste instantie kenmerkte door sterke buitenlandse invloeden met een Zwitserse oprichter en veel Engelse spelers, was RCD Espanyol van het begin een Spaans-georiënteerde club.

Later zou FC Barcelona zich vooral profileren als een Catalaanse club, waardoor de tegenstelling met RCD Espanyol bleef bestaan. Tijdens de dictatuur van Miguel Primo de Rivera (1923-1930) was FC Barcelona de belichaming van het onderdrukte Catalaanse sentiment, in tegenstelling tot RCD Espanyol, dat een soort van naleving van de centrale autoriteit cultiveerde.

In 1918 ondersteunden de gemeenten van Catalonië een campagne om de Spaanse regering om een statuut van autonomie te verzoeken. FC Barcelona sloot zich aan bij dat verzoek en de Catalaanse pers verklaarde het door te zeggen: "FC Barcelona is de club van Catalonië geworden". RCD Espanyol hield zich buiten de discussie en werd zodoende gezien als de club die de dictatuur vanuit Madrid ondersteunde.

Van politiek gevecht tot prestigestrijd

Voor FC Barcelona is Real Madrid inmiddels sinds vele jaren de grote rivaal door politieke en sportieve achtergronden. Voor RCD Espanyol is FC Barcelona nog wel steeds de grote rivaal, hoewel die rivaliteit sinds het begin van de jaren negentig wel is afgezwakt. Tot die tijd stonden de onderlinge wedstrijden vol van emotie en gingen de Boixos Nois en de Brigadas Blanquiazules, de radicale aanhangers van respectievelijk FC Barcelona en RCD Espanyol, elkaar regelmatig te lijf.

In 1995 veranderde RCD Espanyol de clubnaam van het Spaanse Real Club Deportivo Español naar Catalaanse Reial Club Deportiu Espanyol en ook het officiële clublied werd van het Spaans in het Catalaans vertaald. Met deze wijzigingen heeft RCD Espanyol de Spaanse oriëntatie vervangen door een streven naar meer binding met Catalonië, waardoor de politieke lading die de derby gedurende vele jaren had grotendeels verdween. Fans van Espanyol claimden met een groot spandoek zelfs dat Espanyol de club van Catalonië is in plaats van Barcelona (opgericht door een Zwitser en met traditioneel veel buitenlandse spelers). Hoe dank ook, tegenwoordig is de Derby van Barcelona meer een prestigewedstrijd dan een politiek gevecht.

Achtergrond en geschiedenis

Hoewel het de meest gespeelde lokale derby in de geschiedenis van La Liga is, is het ook de meest onevenwichtig. Barcelona is duidelijk de betere club. Espanyol slaagde er sechts drie keer in om boven Barcelona te eindigen in de ranglijst. De enige volledig Catalaanse Copa del Rey finale werd gewonnen door Barça in 1957. Espanyol heeft de troost om de grootste winst te behalen met een 6 –0 in 1951. Lichtpuntje voor de Espanyol-fans is het 2-2 gelijkspel tegen Barça op de voorlaatste dag van het kampioenschap in 2007. Hierdoor won Real Madrid La Liga ten koste van Barcelona.

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel