De arbeidersclub van Buenos Aires

Artikel 22 van 33

Veel krijgen we niet mee in Europa van het Argentijnse voetbal. Terwijl er toch genoeg bijzondere verhalen te vertellen zijn. Reden voor Voetbalgeschenk om de maand november te bombarderen tot De Maand van Argentinië. In deze blog schrijven we over Boca Juniors.

Hoewel River Plate het vaakst kampioen werd, is Boca Juniors de populairste club van Argentinië. Het is de club van de working class, van de immigranten uit Italië. En natuurlijk ook de club van Diego Maradona en van het iconische stadion La Bombonera.

De wijk La Boca in Buenos Aires

Club Atlético Boca Juniors komt uit de wijk La Boca in Buenos Aires. La Boca ligt in het zuidoosten van de stad, vlakbij de oude (inmiddels gesloten) haven. Aan het einde van 19e eeuw vestigden zich veel Italiaanse immigranten in La Boca. Veelal matrozen uit Genua. Zij schilderden hun huizen met overtollige verf, die ze hadden meegenomen van de schepen. Omdat er meestal niet genoeg verf was van dezelfde kleur om een heel huis te schilderen, gebruikte men verschillende kleuren.  Dit is de reden waarom er in de wijk La Boca zoveel kleurrijke huisjes staan. La Boca staat ook bekend om zijn armoede en criminaliteit. Het wordt toeristen sterk aangeraden om op de hoofdweg te blijven en zeker niet de zijstraatjes te bezoeken.

De kleuren blauw en geel

De clubkleuren van Boca Juniors vinden ook hun oorsprong in de nabijheid van de haven. Zelfs een aantal jaren na de oprichting in 1905 waren de leden het nog steeds niet eens over de kleuren. Ten einde raad besloot men naar de haven te gaan en de kleuren aan de te nemen van het eerste schip dat zou binnenkomen. Het bleek een Zweeds schip te zijn en de kleuren van Boca Juniors werden blauw en geel.

De Grote Vijf

Toen begin jaren 30 van de vorige eeuw een profcompetitie startte, werd Boca Juniors één van de Vijf Grote clubs met een zwaarder stemrecht. Die toekenning baseerde op het aantal leden, het aantal kampioenschappen en aantal jaren in de hoogste klasse. Boca Juniors was destijds al een Argentijnse topclub en zou dat tot op de dag van vandaag blijven. De club werd in totaal 33 keer kampioen van Argentinië en veroverde 6 keer de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League).

El Superclásico

River Plate (36 keer kampioen van Argentinië en recordhouder) is de aartsrivaal van Boca Juniors. De club komt oorspronkelijk ook uit La Boca, maar verhuisde later naar het noorden van Buenos Aires. De derby (El Superclásico) tussen deze clubs is de grootste van Argentinië en staat bekend als één van de heftigste derby’s ter wereld. Na de degradatie van River Plate in 2011 en Independiente in 2013 is Boca Juniors de enige club die nog nooit degradeerde uit de hoogste klasse.

Pluisje

De 3 legendes.jpgVele wereldwijde bekende spelers kwamen uit voor Boca Juniors of begonnen er hun loopbaan. Enkele bekende namen zijn Gabriel Batistuta, Willy Caballero, Claudio Caniggia, Carlos Tévez en Juan Sebastián Verón. Maar de allerbekendste is natuurlijk Diego Armando Maradona. In 1981 plukte Boca Juniors het supertalent op bij Argentinos Juniors. Boca Juniors kon slechts 40 wedstrijden genieten van Maradona voordat hij naar Barcelona vertrok. In 1995 zou pluisje er terugkeren en in 1997 sloot hij er zijn carrière af.

De tempel van het voetbal

Boca Juniors speelt in de iconische thuishaven La Bombonera. Diego Maradona noemde het stadion “De tempel van het voetbal”. Ook andere beroemdheden als  Pelé, Zico, Andrés Iniesta en Thierry Henry hebben vertelden dat spelen in La Bombonera een unieke en onvergelijkbare ervaring voor ze was. In 2015 werd het door het prestigieuze Britse tijdschrift FourFourTwo verkozen tot beste voetbalstadion ter wereld.

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel