De miljonairs van River Plate

Artikel 23 van 33

Veel krijgen we niet mee in Europa van het Argentijnse voetbal. Terwijl er toch genoeg bijzondere verhalen te vertellen zijn. Reden voor Voetbalgeschenk om de maand november te bombarderen tot De Maand van Argentinië. In deze blog schrijven we over River Plate.

Club Atlético River Plate is de meest succesvolle club uit Argentinië. De club uit Buenos Aires werd 36 keer kampioen en is één van de Grote Vijf clubs in Argentinië. De aartsrivaal van River Plate is stadgenoot Boca Juniors. De wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als één van heftigste derby’s ter wereld.

River Plate werd op 25 mei 1901 opgericht in Buenos Aires, dicht in de buurt van de wijk La Boca, waar aartsrivaal Boca Juniors speelt. De naam werd gekozen nadat een lid van de club, Britse dokwerkers in de haven had gezien die hun werk lieten liggen om te voetballen. Er stond een bord met The River Plate, de Engelse naam voor de rivier Río de la Plata. River Plate speelt al sinds 1938 in Estadio El Monumental. Het grootste stadion van Argentinië.

De miljonairs

Boca Juniors is van oorsprong de club is van de arme immigranten, die eind 19e eeuw, begin 20e eeuw in grote getalen naar Argentinië stroomden. River Plate heeft een ietwat poenerig imago, dat stamt uit de begintijd van het Argentijnse profvoetbal. Begin jaren 30 kocht River Plate enkele spelers voor destijds zeer hoge bedragen. Het leverde de club de bijnaam Los Millonarios (de miljonairs) op. Desondanks geniet grote populariteit onder alle lagen van de bevolking en in heel Argentinië.

Degradatie

River Plate won vele prijzen. Het werd het vaakst kampioen van Argentinië, won drie keer de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League) en één keer de wereldbeker voor clubs. Na het kampioenschap in 2008 waren de resultaten een aantal jaren bijzonder tegenvallend. In 2011 leidde dit zelfs tot degradatie naar het tweede niveau. Hevige supportersrellen waren het gevolg. Minstens 70 mensen raakten gewond en er werden 50 mensen gearresteerd. Het seizoen erna werd River Plate kampioen van de tweede klasse en promoveerde weer naar het hoogste niveau.

Bekende spelers

Tal van bekende voetballers werden bij River Plate opgeleid of speelden er. De beste van allemaal is ongetwijfeld Alfredo di Stefano, die in de jaren 50 met Real Madrid vijf keer achter elkaar de Europa Cup I zou winnen. Andere bekende spelers zijn: Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia, Hernan Crespo, Julio Ricardo Cruz (o.a. Feyenoord), Gonzalo Higuain, Javier Mascherano, Daniel Passarella en Javier Saviola.

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel