Barra Brava's: geliefd en gevreesd

Artikel 24 van 33

Veel krijgen we niet mee in Europa van het Argentijnse voetbal. Terwijl er toch genoeg bijzondere verhalen te vertellen zijn. Reden voor Voetbalgeschenk om de maand november te bombarderen tot De Maand van Argentinië. In deze blog vertellen we over de fanatiekste voetbalfans ter wereld.

Argentinië staat bekend om zijn gepassioneerde voetbalfans. De Barra Brava’s zorgen voor een unieke en geweldige sfeer in de stadions. Maar ze zijn ook berucht en gevreesd. Hoewel de Barra Brava’s voor een deel vergelijkbaar zijn met Europese ultras- en hooligansgroeperingen, zijn er ook opvallende verschillen.

In de jaren 20 van de vorige eeuw ontstonden er in Argentinië voor het eerst groepen voetbalfans die opvielen door hun grote enthousiasme. Deze groepen werden Barras genoemd door de media. Barra is Argentijns voor bende. Hiermee werd echter geen criminele bende bedoeld, maar meer een groep mensen die regelmatig samenkomt.

De Barras zorgden voor een intimiderende sfeer in de stadions. Hun doel was om de spelers van de tegenstander en de scheidsrechter schrik aan te jagen. Ze bezochten geen uitwedstrijden en hun acties bleven beperkt tot het stadion. Van lieverlee werden het gedrag wel gewelddadiger. Af en toe kwamen ze het veld op en vielen spelers van de tegenstander aan. Aan het eind van de jaren 20 werden de groepen in enkele kranten als “brava” (dapper). Het ontstaan de term Barra Brava.

Clubs betalen fans om mee te reizen

In de 50’er jaren was uitwedstrijd inmiddels bijzonder grimmig en gevaarlijk geworden. Hiervoor zorgde niet alleen de thuisfans. Ook de lokale politie intimideerde vrolijk mee. De uitspelende clubs bedachten hiervoor een creatieve oplossing. Ze besloten namelijk om de Barra Brava’s geld toe te stoppen, waarmee ze naar uitwedstrijden konden reizen. Zo werden de spelers van de uitclub ondersteund en beschermd.

De macht van de barra brava’s wordt steeds groter

In 1958 werd voor het eerst iemand gedood tijdens voetbalgerelateerde rellen. Na de wedstrijd tussen Velez Sarsfield en River Plate werd een fan geraakt door een traangasgranaat, afgevuurd door de politie om vechtende supporters uit elkaar te drijven. Het aantal slachtoffers bleef oplopen in de decennia erna en in de jaren 80 en 90 werd de macht van de Barra Brava’s groter en groter. Barra Brava’s hielden zich bezig met tal van illegale en ook bizarre activiteiten. Eigen spelers en trainers werden afgeperst en ontvoerd om ze vervolgens tijdens de wedstrijden weer gepassioneerd toe te juichen. In sommige gevallen besliste de barra brava wie voorzitter werd van de club. Sommige barra brava leden werden betaald door de club. Als clubs van een speler afwilden, dan gebruikten ze de Barra Brava’s om die spelers dusdanig te intimideren dat ze zelf hun contract inleverden. Het Argentijnse voetbal ging gebukt onder de terreur van deze groepen, die onder invloed van de crisis in Argentijnië bovendien steeds gewelddadiger leken te worden. Opvallend is ook dat politici en vakbonden de barra brava’s inhuurden om menigtes op te jutten of juist ter bescherming.

Uitfans worden verboden

In 2014 was het aantal voetbalgerelateerde slachtoffers inmiddels opgelopen tot meer dan 300. Veelal leden van barra brava’s. De Argentijnse regering besloot om uitfans te verbieden. Sindsdien is het aantal dodelijke slachtoffers teruggelopen. In 2016 stierven nog 18 mensen, in 2017 waren er 6 doden en in 2018 tot dusverre “slechts” 1.

© 2017 - 2024 Voetbalgeschenk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel